16 Aralık 2015 Çarşamba

EK5 Tarim Sigortasi


(EK-5) İSTEĞE BAĞLI TARIM SİGORTASI


İsteğe Bağlı (EK-5) Tarım Sigortası Kimler Kapsamına Girebilir?

5510 Sayılı Kanunun 4. madde ile isteğe bağlı sigortalılık hükümleri ve 506 sayılı Kanunun geçici 20. maddesi kapsamında sigortalı olmayan, kendi sigortalılıklarından dolayı bu kanunlara göre gelir ve ya aylık almayan ve 18 yaşını doldurmuş olanlardan; tarım ve ya orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz olarak çalışanlar EK-5 kapsamına girebilir.

İsteğe Bağlı (EK-5)  Tarım Sigortası Tescili

5510 sayılı kanun kapsamında isteğe bağlı EK-5 SSK ödemek isteyen vatandaşlar Sosyal Güvenlik Merkezi yada internetten temin edebilecekleri Ek-5 İsteğe Bağlı Tarım  başvuru formunu kendi doldurduktan ve bağlı bulunduğu ilgili muhtarlık, birlik, kuruluş il ve ya ilçe tarım müdürlükleri tarafından onaylattıktan sonra bağlı bulundukları Sosyal Güvenlik Merkezine başvurabilirler.

İsteğe Bağlı (Ek-5) Kapsamındaki Sigortalılık Sona Ermesi

Bu madde kapsamındaki sigortalılık; 5510 Sayılı Kanunun 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendinin (4) numaralı alt bendi dâhil olmak üzere 4 üncü maddeye istinaden sigortalı olarak çalışmaya başlayanların çalışmaya başladıkları tarihten, sigortalılıklarını sona erdirme talebinde bulunanların talep tarihinden, prim borcu bulunanlardan talepte bulunanların primi ödenmiş son günden, gelir ya da aylık talebinde bulunanların aylığa hak kazanmış olmak şartıyla talep tarihinden ve ölen sigortalının ölüm tarihinden itibaren sona erer.

İsteğe Bağlı(EK-5) Hangi Sigorta Kollarına Tabidir?

5510 sayılı Kanunun kısa vadeli sigorta kolları bakımından yalnızca iş kazası ve meslek hastalığı sigortası, uzun vadeli sigorta kolları yönünden malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası ile genel sağlık sigortası hükümleri uygulanır Dolayısıyla Hastalık ve Analık hallerinden faydalanamamaktadırlar. Ayrıca  2 ay prim borcu olması halinde kendileri ve bakmakla yükümlü olduğu  kişiler sağlık yardımından yararlanamayacaktır.

İsteğe Bağlı(EK-5) Sigortalılar ne kadar prim öderler?
Bu kapsamdaki sigortalılar, 82. maddeye göre belirlenen prime esas kazancın alt ve üst sınırı arasında olmak kaydıyla sigortalı tarafından belirlenen günlük kazancın otuz katının % 34,5’i oranında prim öderler.